Poelier.nl is een initiatief van
NBPW, brancheorganisatie
van ambachtelijke pluimvee
en wildbedrijven.
home  >   Kip   >   Kalkoen bereiden

Kalkoen bereiden

Hieronder in de bereidingstabel leest u hoe u alle soorten kalkoen kunt bereiden.

Kalkoenborstvlees zonder vel bevat veel eiwit en (nog) minder vet dan kipfilet. De kleur van kalkoenvlees is donkerder dan kippenvlees (meer ijzer) en heeft een grovere structuur. Kalkoenborstvlees vraagt daarom een zorgvuldige bereiding om het 'droog' worden te voorkomen. De structuur van het kalkoenpootvlees is grover van structuur en donkerder van kleur en verlangt een langere bereidingstijd. Serveer kalkoen net als kip altijd gaar.

Kalkoen kan in zijn geheel bereid worden (braden). Kalkoen is veel groter dan een kip en daarom is het vaak gemakkelijker om te kiezen voor een kalkoenfilet, haasje, fricandeau, schnitzel, oester, biefstuk of medaillon.
 

Tabel bereiding kalkoen

Product Gewicht ± Aantal personen Bereidingstechniek Gem. bereidingstijd Opmerkingen
Kalkoenfilet per 100 g vanaf 1 bakken 7 minuten per kant  
Kalkoenhaasje 150-200 g 1 bakken 10 minuten per kant  
Kalkoenschnitzel 90-110 g  bakken  5 minuten per kant  Friteuse 170°C, 5 minuten 
Kalkoenoester  vanaf 100 g  1 bakken  6 minuten per kant   
Kalkoenmedaillon  vanaf 100 g  bakken  6 minuten per kant   
Kalkoentournedos  vanaf 100 g  bakken  5 minuten per kant  
Kalkoenfricandeau  per 100 g  vanaf 1  bakken en braden  25 minuten per 500 g   
Kalkoendrumstick  175 g  bakken/braden/stoven  40 minuten  Stoven, 45 minuten 
Kalkoendij  600 g  2-3  bakken/braden/stoven  45 minuten  Stoven, 50 minuten 
Kalkoenpoot  v.a. 700 g  3-4  bakken/braden/stoven  60 minuten Stoven, 70 minuten
Kalkoenbrochette  per stuk  bakken  10-15 minuten rondom  Barbecue 10-15 minuten 
Kalkoenkotelet  per stuk  bakken en braden  15 minuten per kant  Gaartijd, afhankelijk dikte 
Kalkoenbraadschijf per stuk  1 bakken/braden/stoven  15 minuten per kant  Gaartijd, afhankelijk dikte 
Kalkoenbraadlapjes  100 g  bakken/braden/stoven  8-10 minuten per kant Gaartijd, afhankelijk dikte 
Kalkoenshoarma  per 100 g  vanaf 1  roerbakken 10 minuten  Roerbakken in wok 
Kalkoenreepje per 100 g  vanaf 1  roerbakken  5-10 minuten Roerbakken in wok 
Kalkoenhamburger  90-100 g  bakken  5 minuten per kant  Barbecue 10-15 minuten 
Kalkoenbraadworst/saucijs  per stuk  na voorwellen bakken  7 minuten per kant  Barbecue 10 minuten 
Kalkoenrollade  vanaf 600 g  vanaf 2  bakken/braden/stoven  30 minuten per 500 g Stoven 40 minuten per 500 g
Kalkoen nasi/bamivlees  per 100 g  vanaf 1  roerbakken  5-10 minuten