Poelier.nl is een initiatief van
NBPW, brancheorganisatie
van ambachtelijke pluimvee
en wildbedrijven.
home  >   Recepten > Kalkoenrecepten > Kalkoen heel gebraden

Kalkoenrecepten

Kalkoen heel gebraden

Hoofdgerecht bereidingstijd meer dan 2 uur

Ingrediënten

1 kalkoen heel ongeveer 2-4 kilo, 2 el zout, 3 tl witte peper, 150 g hete boter.

Bereiding

Benodigdheden: 1 oven voorverwarmd op 175ºC graden, 1 braadslede, 1 vleesthermometer, 1 snijplank, 1 vleesvork, 1 spatel.

Leg de kalkoen in de braadslede giet de hete boter over de kalkoen en bestrooi de kalkoen daarna met peper en zout. Plaats het geheel in de voorverwarmde oven van 175ºC gedurende 20 minuten. Zet vervolgens de oven op 125ºC en dek de kalkoen af met aluminiumfolie. Laat, onder regelmatig bedruipen, de kalkoen nog 2 tot 3 uur rustig doorgaren. Controleer met de thermometer de kern van de dij of filet, deze moet minimaal 75ºC graden zijn, verleng de braadtijd desnoods. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 20 minuten rusten.

NB: De braadtijd is een indicatie en afhankelijk van het gewicht van de kalkoen.

Tip

Peper en zout de kalkoen royaal een dag van te voren, ook van binnen, voor een smakelijk resultaat .

Serveertip

Lekker met een Hollandaise saus.

Legenda

De recepten zijn bestemd voor 4 personen.
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl= deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel.
© NBPW

Bron: www.poelier.nl

Terug