Poelier.nl is een initiatief van
NBPW, brancheorganisatie
van ambachtelijke pluimvee
en wildbedrijven.

Recepten gans

In dit overzicht vind u alle recepten gans. Deze recepten gans zijn zorgvuldig samengesteld met de poeliers in Nederland.


Er werden 38 recepten gevonden in de categorie recepten gans.

Gans met noedels en bosbessen

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
2 wilde ganzen, 3 dl kalfsfond, 35 cl bosbessenlikeur, 5 g suiker, 50 g blauwe bessen, 1 ui, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 2 dl rode wijn, 500 g noedels (groene),
250 g bospaddenstoelen (cantharel, boleet), peper, zout, 75 g boter.

Ganzenborst gevuld met pistachenoten en abrikoos en couscous

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
1 grote of twee kleine ganzenborsten.
Marinade:
1 el rode wijn azijn, 1 glas rode wijn, zwarte peper korrels, marjolein, 3 el olijfolie. ​
ganzenvet of boter, 1 glas rode wijn, 1 el maïzena.
30 g pistachenoten, 10 gedroogde abrikozen, 2 el broodkruim, olijfolie, peper en zout.
​Couscous:
200 g voorgekookte couscous, 75 g gedroogde abrikozen (in reepjes), zout en peper, 50 g blanke amandelen (licht geroosterd), verse koriander (gehakt), ongezouten boter of olijfolie.

Ganzenborstfilet met concassé van groenten en jus van calvados

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
- voor 2 personen -

filet van jonge gans, citroensap, grote aardappel, knolselderij, appel, groene asperges, bloem, zout en peper, ganzenvet en klontje boter, calvados, paddestoeltjes of truffel.

Ganzenfilet salade

Recepten gans
Lunchgerecht
Lijn/calorie-arm
Tijd: 11-20 minuten
400 g gerookte ganzenfilets, 4-6 kwarteleitjes, friséesla, 1 vleestomaat of 2 tomaten, 2 el basilicum azijn, 1-2 tl suiker, 3 el groene olijfolie of notenolie, bieslook, pijnboompitten of sesamzaad en peper.

Ganzenfilets met bacon en augurkjes

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
Tijd: 11-20 minuten
4 ganzenfilets, 4 plakjes bacon, 4 augurkjes, 1 dl witte wijn, 30 g boter of margarine, zout en peper.

Ganzenfilets met groentemix

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
Tijd: 11-20 minuten
4 ganzenfilets, 250 g groentemix, 100 g rookspek in dobbelsteentjes, 1 dl slagroom, 30 g boter of margarine en wildkruiden.

Ganzenleverpaté

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
- voor zeven glazen potten met twist-off deksel van ca. 0,2 liter -

700 g lever van wilde gans (één levertje weegt ca. 50 g), 500 g binnenfilet (losse filet tussen borst en borstbeen), ghee of (braad)boter, 200 g gerookt vet spek, 300 g uien, bosje verse peterselie, ¼ l slagroom, 2 tenen knoflook, 2 bosjes verse basilicum, takjes tijm, 25 g zout, 1 dessertlepel grove witte
peper (van peperkorrels gestampt in de vijzel), ½ tl nootmuskaat, ½ tl kaneel, 1 tl piment, 1 el meel om te binden

Gebakken ganzenborst en gekonfijte boutjes met pommes praques en pesto van groene kruiden

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
- voor 2 personen -

1 jonge gans of 2 ganzenborsten en 2 bouten, tijm, rozemarijn en knoflook, olijfolie, sjalotten, laurier, kalfsjus, 400 g Nicola aardappelen, groene kruiden (dragon, bieslook, peterselie), hazelnoot, 1 spitskool, kippenbouillon, 300 g verse geschilde tamme kastanjes, suiker, rode wijn.

Gedroogde ganzenborst met asperges en een pesto van brandnetel en hondsdraf

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
Voor de gedroogde ganzenborst:
2 ganzenborsten, 1 l water, 45 g zeezout, 8 rauwe asperges.
Voor de pesto met hondsdraf en brandnetel:
1 potje pesto van 250 g, 100 g jonge brandneteltoppen, 50 g hondsdraf, 50 g pistachenoten, 50 g witte hazelnoten, 1 teen knoflook, olijfolie, peper en zout.

Gekonfijte ganzenboutjes met geroosterde groenten en een demi glacé saus met verse cantharellen

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
12 ganzenboutjes, 75 cl olijfolie, 750 g ganzenvet, 400 g pastinaak, 400 g ui, 600 g aardappelen, 5 à 6 takjes verse rozemarijn, 400 g cantharellen, ¾ dl rode wijn, demi glacé (bruine saus).

Gekonfijte tamme ganzenbout

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
Tijd: meer dan 2 uur
2 tamme ganzenbouten, 1 el zout, 1 tl zwarte peper, 3 tl tijm, 6 tenen knoflook geperst, 6 laurierbladeren, 2 kg ganzenvet.

Gerookte ganzenborst met terrine van meloen en sinaasappel en zwarte peper

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
-voor 10 personen-

5 ganzenborsten, 300 g zout, 100 g bruine suiker, 2 tenen knoflook (fijngemaakt),1 el tijm, 1 tl gemalen korianderzaad, zwarte peper, 1 hand rookmot, 300 g ganzenvet, 250 ml sinaasappelsap, 2 el lindehoning, 5 blaadjes gelatine (geweekt), 250 g sinaasappelpartjes zonder vlies, 250 g blokjes van netmeloen, 250 g blokjes van watermeloen, 1 el gehakte muntblaadjes, wat balsamicoazijn blaadjes en bloemen van Oost-Indische kers wat gemengde slasoorten naar keuze met een dressing waarin sinasappelsap en lindehoning zijn verwerkt.

Gestoofde ganzenbout met groenten

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
4 ganzenbouten, boter, 150 g spekblokjes, ½ kleine koolraap, ¼ knolselderij, ½ winterwortel, 3 stelen bleekselderij, olie, 1 witte ui (gesnipperd), 3 appels in stukjes, 7 dl appelcider, gevogeltebouillon, 2 laurierbladeren, ½ el tijm (fijn gesneden), ½ el rozemarijn (fijn gesneden), 1 knoflook teen in plakjes gesneden, peper en zout, whiskey (indien gewenst), zo nodig aardappelzetmeel.

Gourmet met gans

Recepten gans
Lunchgerecht
Snel klaar
Tijd: 0-10 minuten
filets gans, ketjapmarinade, ontbijtspek in reepjes, mango chutney, mosterd, diverse sausjes, stokbrood en salades.

Griekse tamme ganzenbout

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
Tijd: meer dan 1 uur
2 tamme ganzenbouten, 2 el spekblokjes, 3 tl pikante paprikapoeder, 3 tl knoflookpoeder, 2 tl komijnpoeder, 2 tl kaneelpoeder, 2 tl gemberpoeder, 6 tomaten in blokjes gesneden, 1 gesnipperd ui, 3 tl oregano, 2 tl zout, 1 tl zwarte peper, 2 glazen Griekse rode wijn, 1 glas sinaasappelsap, 2 el zwarte olijven, 2 el geroosterde amandelen, 4 el olijfolie.

Hele boeren tamme gans uit de oven

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
Tijd: meer dan 1 uur
1 hele panklare tamme gans, 3 el olijfolie, 2 takken rozemarijn, 2 takken tijm, 5 teentjes knoflook, 1 citroen, 5 groene olijven, 5 zwarte olijven, 2 flinke plakken spekvet, 1 glas witte wijn, 3 portobello champignons in grove stukken gesneden, 1 ui grof gesneden, 1 tl peper, 2 tl zout.

Hele tamme gans uit de oven

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
Tijd: meer dan 1 uur
1 hele panklare tamme gans, 3 el olijfolie, 2 takken rozemarijn, 5 teentjes knoflook, 2 flinke plakken spekvet, 1 glas witte wijn, 1 tl peper, 2 tl zout.

Lasagne van gerookte gans

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
-voor 1 persoon-

80 g gerookte ganzenborstfilet, 60 g waldorfsalade.
Voor de dressing:
3 delen walnotenolie, 1 deel frambozenazijn, schepje suiker, peper en zout, 5 frambozen.
Voor de garnering:
2 walnoten, 5 frambozen.

Paté en rilette van wilde gans met truffelbalsamico en kruidensalade

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
voor de paté:
2 wilde ganzenborsten, 2 dl room, 4 eiwitten, peper en zout
voor de rilette:
4 wilde ganzenbouten, 1 l ganzenvet (verkrijgbaar bij
poelier of slager), 50 g vadouvankruiden (Indiase kruiden, verkrijgbaar in de toko), ½ l balsamicoazijn, 1 dl truffelolie
voor de salade:
verschillende kruiden en eetbare bloemen zoals Oost- Indische kers, borage, malve, tai soy, basilicum en salie.

Paté van wilde gans

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
- voor circa 2 kg wilde ganzenpaté -

1 kg wilde ganzenborsten (fijngemalen), ½ kg wilde ganzenbouten, vlees afsnijden en fijn malen, ¼ kg buikspek, (fijngemalen), 250 ml koksroom met 5 plakken witbrood geweekt, 25 ml marc de bourgogne, 100 ml eierdooier, 100 g fijngehakte uien (gesmoord in ganzenvet), 100 g fijn gehakte bospaddenstoelen, 40 g verse knoflook (gepureerd), 25 g vers gehakte peterseliekruim, 20 g bloem, witte peper, Camarque zeezout, gevogeltekruiden.

Rillette van Gans

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
-voor circa 4 kg rillette -
2 kg ganzenbouten, 2 kg gepekeld vet varkensvlees (buik, nek of ham), 4 l pekel (= 4 l water met 20 g kleurzout en 180 g zout), groentebouillon.

Rosbief van wilde gans met stoofpeertje en rozenbottelchutney

Recepten gans
Hoofdgerecht
Culinaire capriolen
2 wilde ganzenborsten, peper en zout, 4 stoofpeertjes, ½ l rode wijn, 1 kaneelstokje, 50 g suiker, 1 kruidnagel, 1 rode ui, 200 g rozenbottelpuree, 30 g suiker, 3 dl azijn, 1 el piment d’espelette of sambal.

Salade met gebakken en gekonfijte ganzenbouten en cantharellen

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
4 ganzenbouten, 4 dl witte wijn, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, ½ teentje knoflook, grof zeezout, ½ l ganzenvet, bloem, bouquet salade, ½ dl vinaigrette, aardappelchips, 100 g cantharellen.

Salade van gerookte ganzenborst met gekarameliseerde vijgen en dadeldressing

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
2 ganzenborsten
Voor het pekelwater:
2,5 l water, 150 g zeezout, 75 g kleurzout, 125 g suiker, takjes tijm, takje rozemarijn, 1 el jeneverbessen.
Voor het roken en garen:
flinke hand rookmot, scheut olijfolie.
Dressing:
6 gedroogde dadels, 1 glas rode port, 1 el mosterd, 1 deel balsamicoazijn, 3 delen olijfolie, zout, peper.
Salade:
6 verse vijgen gehalveerd, 1 el bruine suiker, rode wijnazijn, diverse soorten sla.

Salade van wilde ganzenborst en avocado

Recepten gans
Voor- of tussengerecht
Culinaire capriolen
2 ganzenborsten van wilde gans, 1 el Dijon mosterd, 100 g boter, zout en peper, 2 el frambozenazijn, 5 el olijfolie extra vierge, 1 el geraspte mierikswortel, 1 tl suiker, 2 rijpe avocado’s, 40 g veldsla
Terug 12Volgende

Andere categorieën

Anders, Kalkoenrecepten, Kiprecepten, Recepten bouillon-ragout, Recepten duif, Recepten eend, Recepten fazant, Recepten haas, Recepten hert, Recepten konijn, Recepten kwartel, Recepten met ei, Recepten parelhoen, Recepten patrijs, Recepten ree, Recepten snip, Recepten struisvogel, Wild zwijn recepten