Poelier.nl is een initiatief van:
home  >   Tips > De Poelier adviseert:

De Poelier adviseert:

27-05-2013

De Poelier adviseert:

Kip is het meest veelzijdige stukje vlees, mager, rijk aan eiwitten, en vlees van kip leent zich voor tal van bereidingswijzen en is toepasbaar in gerechten uit 'keukens van over de hele wereld'. Bovendien zijn kip en kipdelen gemakkelijk te bereiden. De poelier adviseert u graag met de mogelijkheden. Het advies van de poelier kunt u uiteraard aanvullen met de recepten die hij voor u op deze website heeft verzameld.

Naast kip bevat ook kalkoen veel eiwitten. Prima zaak, want eiwitten zijn noodzakelijke bouwstoffen voor uw lichaam. Eiwitrijke producten hebben echter één nadeel: bij verkeerde behandeling kunnen ze een voedingsbodem vormen voor bacteriën. Sommige bacteriesoorten veroorzaken bij een hoge concentratie voedselvergiftiging. Wanneer u echter op de juiste manier met rauw pluimveevlees omgaat, kunt u dergelijke problemen gemakkelijk voorkomen.

Kopen van kip en pluimvee
Als u boodschappen doet, is het - vooral op een zomerse dag - verstandig kip, kalkoen of wild als laatste te kopen en te vervoeren in een koeltas of koelbox. Een veel gemaakte fout is om na een bezoek aan de poelier het vlees in de auto te leggen en vervolgens de overige boodschappen te doen.

Kip en pluimvee bewaren
Kip en pluimvee bewaren doet u in de koelkast of diepvries. Leg verse poeliersproducten na thuiskomst altijd direct in de koelkast. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen de -2 en +4°C. Kies bij voorkeur een plaats laag in de koelkast - vlak boven de groentenlade - omdat het daar het koudst is (koude lucht is zwaarder dan warme). Leg de verpakking geopend in de koelkast of verpak het verse product eventueel opnieuw in folie. Houd poelierproducten zoals kip altijd gescheiden van overige vleessoorten en bewaar deze in de koelkast niet langer dan twee dagen na de aankoopdatum.

In de keuken
Houd rauw vlees altijd gescheiden van al bereid vlees. Leg nooit gebraden vlees van kip, kalkoen of wild op een bord of schaal waarop rauw vlees heeft gelegen. Hetzelfde geldt voor het bestek. Snijd de producten op een goed te reinigen snijplank met een schoon, glad (en scherp) mes. Was altijd uw handen, zowel voor als na aanraking van het rauwe vlees. Met deze maatregelen voorkomt u 'kruisbesmetting'.

Kip en pluimvee ontdooien
Laat bevroren vlees zoals kip altijd 24 uur in de koelkast ontdooien. Indien mogelijk de oorspronkelijke verpakking wegnemen, het vlees in een vergiet leggen en de bovenzijde afdekken. Gooi het lekvocht altijd weg. Gebruik dit dus nooit voor soep of saus! Dep het vlees voor de bereiding 'droog' met keukenpapier om spatten tijdens de bereiding te voorkomen.

Bereiding kip en pluimvee
Voor de bereiding van kip en pluimvee is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat het gerecht altijd door en door gaar is. Een al bereid kipgerecht kan, als het goed is afgekoeld, in de koelkast nog twee dagen worden bewaard. Bij het marineren van kip is het belangrijk dat u een goed afsluitbare koelkastdoos gebruikt en deze onderin de koelkast plaatst. 

Gaar serveren
Kip en kalkoen moeten altijd gaar worden geserveerd, ook al doet een naam als kalkoenbiefstuk anders vermoeden. Wanneer in het vlees geprikt wordt en er komt helder vleessap, dan is het gaar. Is het vlees niet gaar dan is het vrijkomende vocht licht rose gekleurd. Goed gaar vlees laat gemakkelijk los van het bot. Bij de bereiding moet wel getracht worden uitdroging zoveel als mogelijk te voorkomen.

Voorgaren voor de barbecue
Het is aan te raden 'dikke' kipdelen als kippenpoten, -bouten, -karbonaden en drumsticks voor te garen. Zo voorkomt u dat tijdens het roosteren de buitenkant al bruin is maar de binnenkant nog niet gaar.

In de regel zijn bij de poelier voorgegaarde kipdelen te verkrijgen. Kip en kalkoen dienen altijd gaar te worden geserveerd! Zelf kip voorgaren kan bijvoorbeeld in een speciale stoompan, magnetron of in een pan met krachtige bouillon. Een scheutje ketjap benteng manis in de bouillon geeft een lekkere smaak. Laat de kip- of kalkoendelen 15-30 minuten zachtjes wellen, afhankelijk van grootte en aantal. Vervolgens uit laten lekken in een vergiet en dan even 'droog' deppen met keukenpapier vóór het goudbruin roosteren op bijvoorbeeld de barbecue.

Verantwoord
Een goede behandeling van kip en kalkoen zorgt ervoor dat u niet alleen een heel smakelijk, maar tegelijkertijd ook een verantwoord gerecht serveert!

Terug

Bekijk alle tips.