Poelier.nl is een initiatief van
NBPW, brancheorganisatie
van ambachtelijke pluimvee
en wildbedrijven.
home  >   Wild   >   Bereiden wild

Bereiden pluimvee en gekweekt wild

Het bereiden van deze vleessoorten kan erg van elkaar verschillen. De poelier kan u goed voorlichten over het soort vlees dat u nodig heeft voor een bepaald recept en hoe u het kunt bereiden. In onderstaande tabel treft u een goede richtlijn aan voor het bereiden van parelhoen, tam konijn, tamme eend, tamme gans, kwartel, vleesduif en het bereiden van struisvogel.

Tabel bereiding van pluimveevlees en tam wild

Product Gewicht ± Aantal personen Bereidingstechniek Gem. bereidingstijd Opmerkingen

Parelhoen

         
In het geheel 900-1100 g 3-4 Bakken en braden 60 minuten Oven 150°C - 90 min.
Filet enkel 80-100 g 1 Bakken 8 minuten  
Filet dubbel 200 g 2 Bakken 12 minuten  
Bout 120-150 g 1 Bakken/braden/stoven 35 minuten Stoven 45 minuten

Tam konijn

         
Rugfilet per 100 g 1 Bakken 3 minuten  
Bout 160 g 1 Braden 1-1½ uur per kilo Stoven, 1 - 1½ uur
Voorpoot 120 g 1 Braden 1-1¼ uur per kilo Stoven, 1 uur/kilo

Tamme eend

         
In het geheel 1500 g 6-8 Braden 75 minuten Oven, 150°C, 90 min.
Filet per 100 g 1 Bakken 15 minuten  
Bout 180 g 1 Braden 45 minuten Stoven, 45 minuten
Rollade ± 1 kg 3-4 Braden 1-2 uur Gematigd vuur 

Tamme gans

         
In het geheel 1500 g 6-8 Braden/stoven 2-2½ uur  
Filet per 100 g 1

Bakken

15 minuten  

Kwartel

         

In het geheel

200-300 g 1-2 Braden 20-25 minuten Oven 175°C,15 min.
Ontbeend/gevuld 300-400 g 2-3 Bakken en braden 25-30 minuten  
Vleesduif          
In het geheel 300-400 g  1 Braden/stoven 25 minuten Stoven, 35 min.
Filet per 100 g  1 Bakken 6 minuten  

Struisvogel

         
Filet-biefstuk per 100 g 1 Bakken 3-5 minuten per kant