Kalkoen bereiden
Hieronder in de bereidingstabel leest u hoe u alle soorten kalkoen kunt bereiden.
Kalkoenborstvlees zonder vel bevat veel eiwit en (nog) minder vet dan kipfilet. De kleur van kalkoenvlees is donkerder dan kippenvlees (meer ijzer) en heeft een grovere structuur. Kalkoenborstvlees vraagt daarom een zorgvuldige bereiding om het 'droog' worden te voorkomen. De structuur van het kalkoenpootvlees is grover van structuur en donkerder van kleur en verlangt een langere bereidingstijd. Serveer kalkoen net als kip altijd gaar.
Kalkoen kan in zijn geheel bereid worden (braden). Kalkoen is veel groter dan een kip en daarom is het vaak gemakkelijker om te kiezen voor een kalkoenfilet, haasje, fricandeau, schnitzel, oester, biefstuk of medaillon.
Tabel bereiding kalkoen
Product | Gewicht ± | Aantal personen | Bereidingstechniek | Gem. bereidingstijd | Opmerkingen |
Kalkoenfilet | per 100 g | vanaf 1 | bakken | 7 minuten per kant | |
Kalkoenhaasje | 150-200 g | 1 | bakken | 10 minuten per kant | |
Kalkoenschnitzel | 90-110 g | 1 | bakken | 5 minuten per kant | Friteuse 170°C, 5 minuten |
Kalkoenoester | vanaf 100 g | 1 | bakken | 6 minuten per kant | |
Kalkoenmedaillon | vanaf 100 g | 1 | bakken | 6 minuten per kant | |
Kalkoentournedos | vanaf 100 g | 1 | bakken | 5 minuten per kant | |
Kalkoenfricandeau | per 100 g | vanaf 1 | bakken en braden | 25 minuten per 500 g | |
Kalkoendrumstick | 175 g | 2 | bakken/braden/stoven | 40 minuten | Stoven, 45 minuten |
Kalkoendij | 600 g | 2-3 | bakken/braden/stoven | 45 minuten | Stoven, 50 minuten |
Kalkoenpoot | v.a. 700 g | 3-4 | bakken/braden/stoven | 60 minuten | Stoven, 70 minuten |
Kalkoenbrochette | per stuk | 1 | bakken | 10-15 minuten rondom | Barbecue 10-15 minuten |
Kalkoenkotelet | per stuk | 1 | bakken en braden | 15 minuten per kant | Gaartijd, afhankelijk dikte |
Kalkoenbraadschijf | per stuk | 1 | bakken/braden/stoven | 15 minuten per kant | Gaartijd, afhankelijk dikte |
Kalkoenbraadlapjes | 100 g | 1 | bakken/braden/stoven | 8-10 minuten per kant | Gaartijd, afhankelijk dikte |
Kalkoenshoarma | per 100 g | vanaf 1 | roerbakken | 10 minuten | Roerbakken in wok |
Kalkoenreepje | per 100 g | vanaf 1 | roerbakken | 5-10 minuten | Roerbakken in wok |
Kalkoenhamburger | 90-100 g | 1 | bakken | 5 minuten per kant | Barbecue 10-15 minuten |
Kalkoenbraadworst/saucijs | per stuk | 1 | na voorwellen bakken | 7 minuten per kant | Barbecue 10 minuten |
Kalkoenrollade | vanaf 600 g | vanaf 2 | bakken/braden/stoven | 30 minuten per 500 g | Stoven 40 minuten per 500 g |
Kalkoen nasi/bamivlees | per 100 g | vanaf 1 | roerbakken | 5-10 minuten |