Poelier.nl is een initiatief van
NBPW, brancheorganisatie
van ambachtelijke pluimvee
en wildbedrijven.
home  >   Nieuws

Wild koopt u bij de poelier

27-03-2015

Het traditionele wildseizoen begint op 15 oktober, juist het moment waarop de herfst net haar intrede heeft gedaan. Veel wind, regen, koud weer en nachtvorst lijken factoren te zijn die leiden tot ‘zin in wild’. De consument en de handel komen in beweging en bij steeds meer poeliers met een winkel- en/of marktlocatie wordt wild in talloze variëteiten aangeboden. De najaarsperiode zou het juiste moment zijn om wild te eten, dat wordt althans zo beleefd vanuit emotie, jarenlange gewoonte en aan de jacht ten grondslag liggende wetgeving.

Het hele jaar door is eigenlijk ‘Wildseizoen’, want vanaf medio oktober mag de jager in het kader van wildbeheer, haas en fazant in zijn jachtgebied oogsten. Maar op 15 augustus gaat de jacht op wilde eenden en wilde konijnen al open, het hele jaar door mag er gejaagd worden op hout(wilde)duif. Van december tot en met september is ree bejaagbaar. Hert en wild zwijn mogen met afschotvergunning in de herfst en winter op de korrel worden genomen. Wilde ganzen mogen het hele jaar door bij de poelier worden aangeboden.

We beleven het najaar als periode waarin wild gegeten kan worden, maar vers Nederlands wild is dus het hele jaar door verkrijgbaar. Waarom dan uitsluitend in het najaar wild eten? Bovendien zorgt de aanvoer van wild uit landen verspreid over de hele wereld ook voor een continue aanbod van bijzonder smakelijk vlees, ook van exotische soortgenoten.

Vlees van wild kent jammer genoeg nog veel vooroordelen, die willen wij meteen ontkrachten. Zo zou wild sterk van smaak zijn en moeilijk te bereiden. Niets is minder waar, wild heeft een karakteristieke aromatische smaak, doordat de dieren in de natuur veel beweging hebben gehad en daar het eigen voedsel bij elkaar hebben gescharreld. Eigenlijk dus het scharrelvlees bij uitstek, dat bovendien ook nog eens rijk is aan ijzer en eiwitten.

En voor wat betreft de bereiding hoeft men zich ook niet druk te maken. Zoals met rund- en varkensvlees kun je hele toeren uithalen in de keuken, maar de bereiding ook simpel benaderen. Biefstukje, filet, peper en zout erop, 2x 3 minuten bakken, laten rusten in aluminiumfolie en opeten maar. Makkelijker en sneller kan het niet!

Koop wild bij de poelier en vraag hem advies en kijk voor bereidingswijzen op deze website.
 

Terug

Bekijk ook het nieuws archief.