Kiprecepten
Meer Kiprecepten
Naar startpagina recepten
Naar "Het recept van..." archief
Coq au vin
Hoofdgerecht bereidingstijd 31-60 minuten
Ingrediënten
1 jong haantje (of kippetje), 3 el boter, 150 g ontbijtspek in blokjes gesneden, 6 sjalotjes fijngesneden, 1 oerpeen in grove stukken gesneden, 1 gele peen in grove stukken gesneden, 2 tenen knoflook in plakjes gesneden, 4 el cognac, 1 el bloem, 200 g champignons in vieren gesneden, ½ l witte wijn warm, 2 el krulpeterselie grofgesneden, peper & zout
Bereiding
1. Snij het jonge haantje (of kippetje) in stukken - of vraag de poelier om dit te doen - en wrijf het dan goed in met peper & zout.
2. Smelt de boter in een dikke pan (emaille, gietijzer, braadpan, koper, enzovoort) en voeg het ontbijtspek toe.Vervolgens laat je de sjalot, oerpeen en gele peen hierin fruiten.
3. Haal dan alles uit de pan en braad het haantje op hoog vuur om en om goudbruin. Nu voeg je de knoflook en de cognac toe. Besprenkel vervolgens met de bloem en roer dit alles minimaal 4 minuten om met een houten lepel.
4. Voeg nu de champignons, warme witte wijn, spek, oerpeen, gele peen en sjalot toe en zet het vuur hoog. Laat het 15 minuten lang zonder deksel verder sudderen.
5. Breng zo nodig nog op smaak met peper & zout en bestrooi de coq-au-vin met de krulpeterselie.
Tip
Dit gerecht is het lekkerst als het nog heel heet is!
Legenda
De recepten zijn bestemd voor 4 personen.
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl = deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel
© KIP - Uitgeverij Becht - Claartje Lindhout
Bron: www.poelier.nl