Poelier.nl is een initiatief van:
home  >   Recepten > Kiprecepten > Scharrelkip uit de oven

Kiprecepten

Scharrelkip uit de oven

Hoofdgerecht bereidingstijd meer dan 1 uur

Ingrediënten

scharrelkip, 50 g bloem, zout, peper, 40 g boter of margarine, 4 plakjes ontbijtspek, 2 grote uien of 4 sjalotten, 8 kleine aardappelen, 8 grote champignons, 3 dl kippenbouillon of rode wijn, 2 vleestomaten, 1 tl rozemarijn en eventueel allesbinder.

Bereiding

Snijd de kip in vieren met het scherpe mes op een goed te reinigen plank. Wentel de kip door de bloem vermengd met zout en peper. Verwarm de boter in de pan en bak hierin de kip rondom bruin. Bedek de bodem van de ovenschaal met het spek en leg hierop de kip. Bak de gehakte uien, de aardappelen in blokjes en de champignons in plakjes in de pan en schep dit vervolgens bij de kip. Giet de bouillon erbij en voeg de tomaten in plakjes en de rozemarijn toe. Plaats de schaal middenin de oven op 175°C gedurende 10 minuten, daarna nog 50 minuten op 125°C, afhankelijk van het gewicht van de kip. Bind eventueel het stoofvocht bij met allesbinder.

Tip

Gebruik een braadzak voor een hele kip en voeg een klontje kruidenboter toe. Prik er aan de bovenkant gaatjes in. Leg de braadzak in een ovenschaal of op het rooster middenin de oven (175°C) 10 minuten, daarna 50 minuten op
125°C. Neem de hete braadzak erna voorzichtig uit de oven en open deze. Giet het braadvocht in een pan en maak hiervan jus door al roerende een scheut water of vruchtensap of tomatenpuree toe te voegen. Breng dit aan de kook en laat dit even inkoken. Klop er klontjes koude boter door. Plaats de kip nog even in de oven voor een knapperig korstje.

Serveertip

Lekker met een groene salade met ei en komkommer.

Legenda

De recepten zijn bestemd voor 4 personen.
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl= deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel.
© Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren (NBPW)

Bron: www.poelier.nl

Terug