Poelier.nl is een initiatief van
NBPW, brancheorganisatie
van ambachtelijke pluimvee
en wildbedrijven.
home  >   Recepten > Recepten fazant > Hele fazant uit de oven

Recepten fazant

Hele fazant uit de oven

Hoofdgerecht bereidingstijd meer dan 1 uur

Ingrediënten

1 panklare fazant, 3 el olijfolie, 1 tl boter, 2 takken tijm, 2 flinke plakken spekvet, 1 glas witte wijn, 1 dl kalfsfond, 100 gr fazantenlever, 2 el cognac, 3 el room, 1 tl peper, 2 tl zout, snufje nootmuskaat, 4 dikke plakken vers witbrood vers geroosterd.

Bereiding

Benodigdheden: 1 staafmixer met mengkom 1 snijplank, 1 braadslede, 1 vleesvork, 1 oven op 180°C voorverwarmd.

Week de fazantenlevers in de cognac. Kook intussen de kalfsfond en de witte wijn 1/3 in. Giet de olijfolie over de fazant en bestrooi met peper en zout. Leg het spekvet er overheen. Leg vervolgens de fazant op zijn zij in de braadslede op de rozemarijn en knoflook en plaats vervolgens 30 minuten in de hete oven. Bedruip de fazant regelmatig. Draai de fazant om en braad weer 30 minuten door onder voortdurend bedruipen. Haal de fazant uit de oven en laat 10 minuten rusten. Bak intussen in een kleine pan de droog gedepte fazantenlevers in de boter snel aan. Blus af met de kalfsbouillon en cognac. Giet de room er bij en breng snel aan de kook. Doe direct in de mengkom en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en een snufje nootmuskaat. Leg de fazant op een mooie schaal, giet er een beetje van de saus over en serveer de rest van de saus met het geroosterde witbrood apart.

Tip

Vul de fazant met een in vieren gesneden sinaasappel of citroen.

Serveertip

Lekker met gegratineerde aardappels.

Legenda

De recepten zijn bestemd voor 4 personen.
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl= deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel.
© NBPW

Bron: www.poelier.nl

Terug