Poelier.nl is een initiatief van
NBPW, brancheorganisatie
van ambachtelijke pluimvee
en wildbedrijven.
home  >   Recepten > Recepten gans > Ganzenleverpaté

Recepten gans

Ganzenleverpaté

Voor- of tussengerecht Ganzenleverpaté

Ingrediënten

- voor zeven glazen potten met twist-off deksel van ca. 0,2 liter -

700 g lever van wilde gans (één levertje weegt ca. 50 g), 500 g binnenfilet (losse filet tussen borst en borstbeen), ghee of (braad)boter, 200 g gerookt vet spek, 300 g uien, bosje verse peterselie, ¼ l slagroom, 2 tenen knoflook, 2 bosjes verse basilicum, takjes tijm, 25 g zout, 1 dessertlepel grove witte
peper (van peperkorrels gestampt in de vijzel), ½ tl nootmuskaat, ½ tl kaneel, 1 tl piment, 1 el meel om te binden

Bereiding

De binnenfilet gedurende 15 minuten aanbraden in ghee of (braad)boter en laten afkoelen. Het spek fijn hakken (bijvoorbeeld in de gehaktmolen) en met de fijn gesneden uien en peterselie uitbakken tot de uien glazig zijn. De rauwe lever, samen met het gebraden binnenfilet, door de gehaktmolen (fijne schijf) draaien of mengen in de keukenmachine. De slagroom op hoog vuur al roerende tot de helft inkoken. Basilicum en tijm (niet te) fijn snijden. Alles met elkaar mengen, onder toevoeging van fijngesneden knoflook, zout, specerijen en het meel. De glazen vullen, afsluiten en in een hogedrukpan 60 minuten steriliseren.  

Serveertip

De ganzenleverpaté is lekker bij (stok)brood met een frisse compote of gelei erbij, bijvoorbeeld een appelgelei met munt.

Legenda

De recepten zijn bestemd voor 4 personen.
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl= deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel.
© Hennie Koopman – hobbykok wild eten uit de natuur, Durgerdam

Bron: www.poelier.nl

Terug