Recepten gans
Meer Recepten gans
Naar startpagina recepten
Naar "Het recept van..." archief
Gestoofde ganzenbout met groenten
Hoofdgerecht
Ingrediënten
4 ganzenbouten, boter, 150 g spekblokjes, ½ kleine koolraap, ¼ knolselderij, ½ winterwortel, 3 stelen bleekselderij, olie, 1 witte ui (gesnipperd), 3 appels in stukjes, 7 dl appelcider, gevogeltebouillon, 2 laurierbladeren, ½ el tijm (fijn gesneden), ½ el rozemarijn (fijn gesneden), 1 knoflook teen in plakjes gesneden, peper en zout, whiskey (indien gewenst), zo nodig aardappelzetmeel.
Bereiding
De ganzenbouten rustig in boter bakken voor een mooie egale kleur. Niet te heet bakken. Het spek uitbakken in een koekenpan. De koolraap, knolselderij, winterwortel en bleekselderij in dobbelsteentjes snijden (circa 1,5 x 1,5 cm). De groenten samen met de gesnipperde ui en de kruiden kort aanbakken met wat olie in een grote pan voor een mooie kleur. Het uitgebakken spek en de ganzenbouten toevoegen en afblussen met cider. Zo nodig wat aanvullen met gevogeltebouillon. Kruiden en knoflook toevoegen. Op een laag vuur het geheel zachtjes stoven tot het vlees bijna van het bot valt. Dat kan wel een paar uur duren (de tijd hangt af van de bouten). Het beste is om af en toe even te voelen met mes of vork. Aan het eind van het stoven de appels in stukjes toevoegen en de laurier en takjes kruiden eruit halen. Dan voorzichtig de ganzenbouten uit het vocht halen. Het stoofvocht verder op smaak brengen met peper en zout (en eventueel een beetje whiskey). Eventueel afbinden met wat aardappelzetmeel, maar oppassen dat het niet te glazig wordt.
Serveertip
De groenten serveren naast de ganzenbouten en presenteren met de saus.
Legenda
De recepten zijn bestemd voor 4 personen.
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl= deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel.
© Elmar Gerekink, Restaurant Elmar, Amsterdam
Bron: www.poelier.nl