Poelier.nl is een initiatief van
NBPW, brancheorganisatie
van ambachtelijke pluimvee
en wildbedrijven.
home  >   Recepten > Recepten gans > Wilde gans met kersensaus

Recepten gans

Wilde gans met kersensaus

Hoofdgerecht bereidingstijd meer dan 1 uur

Ingrediënten

1 wilde gans, 1 pot kersen op sap, 2 dl rode port of bessenlikeur, 1 tl kaneel, 8 el rode bessenjam of -gelei, 1 ui, 4 worteltjes, 1 tl tijm, 1 tl laurierpoeder, peterselie, 1 dl bouillon, 1 dl rode wijn, 150 g boter of margarine, zout en peper.

Bereiding

Bestrooi de gans aan de binnen- en buitenkant met zout en peper. Verwarm de boter in een braadslede en bak hierin de gans rondom bruin. Voeg de gehakte ui, de kleingesneden worteltjes, de tijm, de laurier, de peterselie, de bouillon en de wijn toe en plaats de gans in een voorverwarmde oven (175ºC), gedurende 10 minuten en daarna op 125ºC, gedurende ± 90 minuten. Keer de gans regelmatig en bedruip deze met het braadvocht. Verwarm de kersen op sap met de port en de kaneel en laat dit inkoken tot de helft. Voeg de jam toe en bind eventueel bij met aangemengd aardappelmeel tot een saus. Neem de gans uit de oven, leg deze op een verwarmde schaal en giet er een weinig kersensaus overheen. Voeg de overige saus toe aan het braadvocht en roer de aanbaksels los.

Tip

Neem het gare ganzenvlees van de botten en verwarm dit in de kersensaus. Voeg op het laatst 1 dl slagroom toe aan de kersensaus.

Serveertip

Wilde gans met kersensaus, sperzieboontjes, tutti frutti en gekookte aardappelen.

Legenda

De recepten zijn bestemd voor 4 personen.
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl= deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel.
© Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren (NBPW)

Bron: www.poelier.nl

Terug