Poelier.nl is een initiatief van
NBPW, brancheorganisatie
van ambachtelijke pluimvee
en wildbedrijven.
home  >   Recepten > Recepten gans > Wilde gans op grootmoeders wijze

Recepten gans

Wilde gans op grootmoeders wijze

Hoofdgerecht bereidingstijd meer dan 1 uur

Ingrediënten

1 wilde gans, 3 goudrenetten, 2 gekookte aardappelen, 10 gehakte hazelnoten, 1 snee oud witbrood of paneermeel, 4 el gewelde rozijnen of abrikozen, ½ dl witte wijn, 150 g boter of margarine, maïzena, cocktailprikkers of keukendraad, zout en peper.

Bereiding

Vraag de poelier of hij het borstbeen van de gans wil verwijderen en neem de lever, hart en maag mee. Verwarm de boter in een pan en bak hierin de verkleinde organen rondom bruin. Week het brood in water en knijp dit goed uit. Maak een vulling van de organen, het brood, de verkleinde appelen, de verkruimde aardappelen, de noten, de rozijnen, de wijn, zout en peper. Vul de gans en steek de buikholte dicht. Bestrooi de buitenkant met zout en peper en leg de gans in een ovenschaal of braadslede met een bodempje water. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven (175ºC), gedurende 10 minuten en daarna op 125ºC, gedurende ± 90 minuten, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de gans. Bedruip de gans zo nu en dan met het braadvocht en prik met een houten satéprikker gaatjes in de gans om het uittreden van het vet te bevorderen. Bestrijk de gans met koud water, 5 minuten voordat de braadtijd verstreken is voor een knapperig korstje. Bind het braadvocht eventueel bij met aangemengde maïzena.

Tip

Vervang hazelnoten door walnoten en wel de rozijnen in sherry.

Serveertip

Gebraden gans met rode kool, gestoofde peertjes en gekookte krieltjes.

Legenda

De recepten zijn bestemd voor 4 personen.
Betekenis afkortingen
g = gram, l = liter (1000 cc), dl= deciliter (100 cc), el = eetlepel en tl = theelepel.
© Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren (NBPW)

Bron: www.poelier.nl

Terug