Poelier.nl is een initiatief van:
home  >   Tips > Het bakken van tamme eenden- of ganzenfilet

Het bakken van tamme eenden- of ganzenfilet

27-03-2015

Het bakken van tamme eenden- of ganzenfilet

Het bakken van de borstfilet van tamme eend en tamme gans is erg éénvoudig. Het vlees van deze dieren is meestal voorzien van een huid met daaronder een relatief dikke vetlaag. Onverstandig is het om deze laag voor het bakken te verwijderen, vet geeft tenslotte smaak!

Voordat u het vlees in de pan legt, dient u de huid/vetlaag tot aan het vlees, kruislings in te snijden (ruitvormig). Voor het bakken heeft u geen boter of olie nodig. Twijfelt u, beboter dan de bodem van de pan gering. Zorg ervoor dat de pan voldoende heet is, temper het vuur en leg het vlees met de huidzijde op de bodem van de pan met anti-aanbaklaag. U zult zien dat u op deze wijze langzaam het vet onder de huid vandaan bakt, de pan vult zich langzaam met braadvocht dat onder de huid vandaan komt.

Voor het bakken van een eendenfilet moet u rekenen op ongeveer 15 minuten, is de filet relatief zwaar, dan 20 minuten. Tweederde deel van de baktijd laat u het vlees met de huidzijde op de bodem van de pan liggen, de vleeszijde 1/3 deel.

Met ganzenborstfilet moet u wat meer geduld hebben omdat deze zwaarder is dan de eendenfilet. Let er wel op dat het vuur niet te hoog staat anders verbrand het uitgebakken vet.

Eenden- en ganzenfilet kunt u rosé eten, het vlees hoeft dus niet door en door gaat te zijn. Prik er eens met de vork in, komt er rose vocht uit dan is het vlees goed gebakken.

Als u dit uitbakken goed doet, ontstaat een knapperig korstje en na het trancheren (in plakjes snijden) een mooie structuur. Gebruik matig peper en zout na het bakken.

Heeft u voor het eten nog wat tijd over?, leg dan de gebakken filet voor het trancheren ± 10 minuten in een oven van 70 graden, iets langer mag ook. Indien gewenst omwikkelen met aluminiumfolie.

 

Terug

Bekijk alle tips.