Poelier.nl is een initiatief van:
home  >   Tips > Wanneer is kip en kalkoen gaar?

Wanneer is kip en kalkoen gaar?

31-03-2011

Wanneer is kip en kalkoen gaar?

Bij de bereiding van vlees van kip en kalkoen is het van belang dat u dit goed gaar maakt. Een kerntemperatuurmeter kan een handig hulpmiddel zijn. Maar welke temperatuur moet de kern van het product dan eigenlijk hebben?.....en wat is dan precies de kern?

Een tweetal vragen die wij voor u zullen beantwoorden. Met de kern wordt ook wel het koudste punt bedoeld, de plek in het vlees c.q. product dat het langst nodig heeft om gaar te worden.

Een aantal voorbeelden, het koudste punt bij:

- Drumstick: dikste deel tegen het bot aan
- Rollade: precies in het midden van lengte en hoogte
- Kip heel: tussen poot en karkas!
- Kipfilet: midden in het dikste deel

Dus als u gebruik maakt van een kerntemperatuurmeter is het goed om de goede locatie te temperaturen, waarbij u ervan uit moet gaan dat dit uitsluitend een betrouwbaar beeld geeft bij gebruik van een oven. Juist in een oven is de 'omgevingstemperatuur' gelijk. Een braadpan wordt verhit van de onderzijde en de temperatuurverdeling in de pan zal daarom sterk varieren. Temperaturen van de kern geeft dan een onbetrouwbare indicatie.

Vervolgens dient de kern of koudste punt een temperatuur te hebben van minimaal 75°C.

Kerntemperatuurmeters zijn bij een goede huishoudspeciaal zaak te koop. Let er wel op dat u na het temperaturen de thermometer uit de oven verwijdert. Mogelijk dat het plastic omhulsel onvoldoende hittebestendig is. Luxe ovens beschikken vaak over een gekoppelde kerntemperatuurmeter, zodat u eenvoudig op de buitenzijde van de oven de temperatuur kunt aflezen en zelfs een waarschuwingssignaal kunt programmeren na het bereiken van de gewenste kerntemperatuur.

En zoals ook altijd van belang is, laat het vlees na het braden, rusten onder aluminiumfolie op een voorverwarmd bord. Pas daarna aansnijden c.q. serveren.

Terug

Bekijk alle tips.