Poelier.nl is een initiatief van:
home  >   Tips > De lekkerste paasrollades bij de Poelier

De lekkerste paasrollades bij de Poelier

27-03-2015

De lekkerste paasrollades bij de Poelier

De poelier is bij uitstek het adres om een smakelijke rollade te kopen en hij biedt u de keuze uit verschillende varianten. Dit kunnen de traditionele kip- of kalkoenrollade zijn, maar ook rollades van wild behoren tot de mogelijkheden. De rollades kunnen verder nog worden opgewaardeerd met diverse culinaire vullingen.

Feitelijk is een rollade een 'opgerold stuk vlees', maar voor het maken van bijvoorbeeld een kiprollade zijn toch de ambachtelijke vaardigheden van een poelier noodzakelijk. De basis van een kiprollade is in beginsel een hele kip, die door de poelier vakkundig wordt ontbeend en vervolgens met filet (dij- of borstfilet) op het gewenste gewicht wordt gebracht. Uiteraard horen daar ook smakelijke rolladekruiden bij. Het vlees wordt opgerold en via een rolladekoker in een rolladenet gebracht.

gewicht
Het gewicht van de rollade kan afgestemd worden op het aantal personen waarmee u eet. Hou rekening met ± 150 g per persoon en verminder deze hoeveelheid wanneer de rollade onderdeel uitmaakt van een diner met meerdere gangen en/of er kinderen mee-eten. Houd u rollade over?....geen probleem, want een puntje koude rollade is ook prima geschikt als borrelhapje en rollade plakjes kunt u als broodbeleg gebruiken.

bereiding
Een kip- of kalkoenrollade is simpel te bereiden. Schroei deze rondom dicht in een braadpan en plaats deze vervolgens in een braadslede in een voorverwarmde oven op 150°C. Hou rekening met een braadtijd van ruim een uur (70 - 80 minuten) voor een rollade van 1 - 1,2 kg. Om de rollade aan de buitenzijde meer kleur te geven kunt u hier nog wat (kip)kruiden overheen strooien. Wilt u er zeker van zijn dat de rollade gaar is, maak dan gebruik van een kerntemperatuurmeter en neem de rollade uit de oven wanneer deze een kerntemperatuur heeft van minimaal 75°C. Klik op deze link en lees meer over het gebruik van kerntemperatuurmeters.

Vervolgens dient u de rollade 10 minuten op een voorverwarmd bord (onder aluminiumfolie) te laten rusten. Het rolladenet zal zich dan makkelijk laten verwijderen. Snij hiertoe het rolladenet over de lengte door met een scherp mes en verwijder dit voorzichtig van het vlees.

Eet smakelijk!
 

Terug

Bekijk alle tips.