Poelier.nl is een initiatief van:
home  >   Tips > Amuses: smakelijke start van uw maaltijd

Amuses: smakelijke start van uw maaltijd

13-12-1999

Amuses: smakelijke start van uw maaltijd

Een amuse is een klein gerecht of minihapje dat voor een maaltijd wordt geserveerd. Met een amuse bevordert u de spijsvetering en worden de smaakpapillen geprikkeld en bovendien verwent u uw gasten op originele en feestelijke wijze.

Amuses lijken vaak op kleine kunstwerkjes en zijn simpel te maken. Het is van belang eerst een goede ‘mise en place’ te maken, of wel al uw ingredienten te verzamelen, voor te bewerken en te ordenen.

Amuses kunnen geserveerd worden op speciale amuselepels of in kleine glaasjes. Met de samenstelling kunt u onbeperkt variëren.

Onderstaand een basisrecept van uw poelier:

Benodigdheden:
125 g gerookte kipfilet in kleine blokjes gesneden, 1 el mayonaise, 1 el creme fraiche, 1 el kappertjes, fijn gesneden augurk, peper en zout, peterselie.

Doe de kipfilet in een kom en voeg hier de mayonaise en creme fraiche aan toe. Laat de kappertjes en de augurk goed uitlekken, voeg deze toe en meng de massa goed door. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de massa over een aantal kleine glaasjes of een amuselepels en garneer dit af met een blaadje peterselie. Heeft u geen amuselepels, gebruik dan bijvoorbeeld witlofblad.

De samenstelling van de amuses is afhankelijk van uw smaak, en de hoeveelheden zijn afhankelijk van de grootte van de glaasjes en het aantal personen. Experimenteer hier eens mee en verras uw gasten met een smakelijke amuse met ingrediënten van de poelier.

In plaats van gerookte kipfilet, kunt u ook denken aan gebraden vlees van kip of kalkoen. Gebruik indien gewenst yoghurt in plaats van mayonaise. Naast peterselie kunt u ook afgarneren met fijngesneden tomaat en minigroenten. Als u glaasjes gebruikt voor de amuses kunt u onderin ook wat fijngesneden ijsbergsla doen, dit geeft een mooie kleurvariatie.

 

Terug

Bekijk alle tips.