Poelier.nl is een initiatief van:
home  >   Tips > Het bereiden van biefstuk

Het bereiden van biefstuk

09-12-2010

Het bereiden van biefstuk

Een biefstuk bakken is éénvoudig, toch zijn er een aantal dingen waarmee u rekening mee kunt houden om een optimaal resultaat te bereiken.

Uw wilt smakelijke biefstuk eten van hert, ree of wild zwijn of filet van wild gevogelte als fazant en wilde eend. Het bakken hiervan is relatief éénvoudig. Maar voor een goed en smakelijk resultaat is het van belang dat u rekening houdt met onderstaande elementen:

  • Peper het vlees voor het bakken en voeg daarna pas zout toe
  • Gebruik een goede bakboter, het liefst roomboter
  • Zorg ervoor dat de pan goed aansluit op de hittebron en de bodem vlak is
  • Gebruik voor het keren van het vlees geen vork, maar een keukenpincet of 2 lepels

De gemiddelde bereidingstijd van biefstuk of filet is ± 4 minuten per kant, de werkelijke bereidingstijd is afhankelijk van de dikte en uw wens met betrekking tot de cuisson (gaarheid). U kunt dit vlees 'bijna rauw' serveren, maar ook rood, rosé of doorbakken. Meestal geeft men de voorkeur aan rosé. Het is van belang om het vlees na het bakken even te laten rusten onder aluminium folie op een voorverwarmd bord of in de oven op 90°C. Tijdens deze rustperiode trekt de spanning van het vlees en verspreid het aanwezige vocht zich over het gehele stuk (tijdens verhitting trekt het vocht naar de kern).

De braadjus is rijk van smaak, hiervan kunt u een saus maken. Giet er wat rode wijn en kookroom bij en kook het vocht verder in op een relatief hoog vuur. Roer het aangelengde braadvocht regelmatig door om aanzetten te voorkomen. Na een paar minuten is de saus klaar en kunt u deze samen met de biefstuk serveren.

NB: Aanbevolen wordt om het vlees van wild zwijn geheel gaar te serveren.

Terug

Bekijk alle tips.