Wild bereiden

Het bereiden van deze vleessoorten kan erg van elkaar verschillen. De poelier kan u goed voorlichten over het soort vlees dat u nodig heeft voor een bepaald recept en hoe u het kunt bereiden. In onderstaande tabel treft u een goede richtlijn aan voor het bereiden van parelhoen, tam konijn, tamme eend, tamme gans, kwartel, vleesduif en het bereiden van struisvogel.

De tijden voor het bereiden van wild zijn gemiddelden en sterk afhankelijk van de leeftijd en grootte van het te bereiden wild of wilddeel. Laat het wild na de bereiding even ‘rusten’, voordat u het aansnijdt.

Termen bij het bereiden van wild

A point - rosé
Half doorbakken - medium geldt voor rood vlees en wild: wanneer u (na het bereiden) in het vlees prikt, komt er roze vleessap uit.

Bien cuit - gaar
Doorbakken - geldt voor alle gebraad, zoals fazant, patrijs en tam gevogelte: de vleessappen zijn doorzichtig en licht van kleur wanneer u na de bereiding in het vlees prikt.
Gaar gevogeltevlees is ondoorschijnend wit van kleur en het vlees laat gemakkelijk los van het bot. Wanneer u erop drukt geeft het gare vlees gemakkelijk mee. Gevogeltevlees moet altijd gaar geserveerd worden.

Tips
Omdat wild vetarm/mager vlees levert, wordt het borstgedeelte vóór het bereiden veelal bedekt met lapjes ‘bardeer’ spek - om het droog worden te voorkomen.
De buitenkant van wilde gans en eend worden veelal ingeprikt vóór de bereiding om het overtollige vet dat zich onder de huid op de borst bevindt er gemakkelijker uit te laten lopen. 

Bereiding wild per soort

Soort Gewicht Personen Bereiding Gemiddelde tijd
Jonge duif 300-400 g 1 p.p. braden in pan 30-40 min.
      braden in oven 15 min. 175°C
  met vulling 1-2 braden 35 min.
Duiffilet   1 p.p. bakken in pan totaal ± 5 minuten
Jonge eend  400-600 g  2-3  braden in pan  20-30 minuten 
      braden in oven  175°C 
Vowassen eend    3-4  aanbraden/stoven  
Eendenfilet    1 p.p.  bakken in pan   
Fazant  600-1000 g  3-4  braden in pan  60-90 minuten 
Fazantenfilet    1 p.p.  bakken in pan  totaal ± 8 minuten 
Gans  1200 g  3-4  braden  1-1½ uur
      braden in oven  180°C 
Gans filet    1 p.p.  bakken in pan  totaal ± 15 minuten 
Haas  2½ kg   braden  2½ uur 
      braden in oven  zie konijn 
Rug met bot      braden in pan  20-25 minuten 
      braden in oven  175°C ± 15 minuten 
Bout    1 p.p.  aanbraden/stoven  2-2½ uur 
Rugfilet    1 p.p.  bakken in pan  ± totaal 3 minuten 
Konijn  v.a. 800 g  3-4  aanbraden/stoven  60-90 minuten 
      braden in oven  175°C, 60-90 minuten 
Konijnfilets    2 p.p.  bakken in pan  totaal ± 2 minuten 
Konijnbouten    2 p.p.  stoven/smoren  45-60 minuten 
Patrijs  250-300 g  1 p.p.  braden in pan  35-40 minuten 
      braden in oven  zie duif 
      aanbraden/stoven  30-40 minuten 
Houtsnip  150-200 g  1 p.p.   braden in pan  ± 25 minuten 
Watersnip  60-80 g  1 p.p.  bakken/braden  30 minuten 
Reebout ± 1½ kg 6-8  braden in pan  60 minuten 
      braden in oven 200° C, 60 minuten 
Reerug      braden in pan  40-50 minuten 
      braden in oven  200°C 
Reebiefstukje    1 p.p.  bakken in pan  totaal ± 4 minuten 
Ree koteletjes    1 p.p.  bakken in pan  totaal ± 8 minuten 
Reerollade 1 kg    braden in pan  1¼ uur, afhankelijk van dikte en soort
Hertenbiefstuk    1 p.p.  bakken in pan  totaal ± 7 minuten 
Hertenkoteletten    1 p.p.  bakken in pan totaal ± 15 minuten 
Wild zwijnsbout 2-2½ kg 8-10  braden in pan  40-50 minuten 
      braden in oven  braden in oven 
Wild zwijnskotelet   1 p.p.  bakken/braden  totaal ± 15 minuten 
Wild zwijnsbiefstukjes    1 p.p.  bakken in pan  totaal ± 7 minuten 
Wild zwijnstournedos    1 p.p.  bakken in pan  totaal ± 6 minuten 
Wild zwijsrollade  1 kg    braden in pan  60-75 minuten
         

 

Bereiden pluimvee en gekweekt wild

Product Gewicht ± Aantal personen Bereidingstechniek Gem. bereidingstijd Opmerkingen

Parelhoen

         
In het geheel 900-1100 g 3-4 Bakken en braden 60 minuten Oven 150°C - 90 min.
Filet enkel 80-100 g 1 Bakken 8 minuten  
Filet dubbel 200 g 2 Bakken 12 minuten  
Bout 120-150 g 1 Bakken/braden/stoven 35 minuten Stoven 45 minuten

Tam konijn

         
Rugfilet per 100 g 1 Bakken 3 minuten  
Bout 160 g 1 Braden 1-1½ uur per kilo Stoven, 1 - 1½ uur
Voorpoot 120 g 1 Braden 1-1¼ uur per kilo Stoven, 1 uur/kilo

Tamme eend

         
In het geheel 1500 g 6-8 Braden 75 minuten Oven, 150°C, 90 min.
Filet per 100 g 1 Bakken 15 minuten  
Bout 180 g 1 Braden 45 minuten Stoven, 45 minuten
Rollade ± 1 kg 3-4 Braden 1-2 uur Gematigd vuur 

Tamme gans

         
In het geheel 1500 g 6-8 Braden/stoven 2-2½ uur  
Filet per 100 g 1

Bakken

15 minuten  

Kwartel

         

In het geheel

200-300 g 1-2 Braden 20-25 minuten Oven 175°C,15 min.
Ontbeend/gevuld 300-400 g 2-3 Bakken en braden 25-30 minuten  
Vleesduif          
In het geheel 300-400 g  1 Braden/stoven 25 minuten Stoven, 35 min.
Filet per 100 g  1 Bakken 6 minuten  

Struisvogel

         
Filet-biefstuk per 100 g 1 Bakken 3-5 minuten per kant